Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti technologických postupů při výrobě vína a jejich optimalizace
Kostihová, Lucie
Bakalářská práce je zaměřena na technologické postupy při výrobě vína. Věnuje se jak moderním metodám výroby vína z hroznů révy vinné, tak i tradiční výrobě aplikované převážně malovinaři. V první kapitole je popsána historie pěstování a výroby vína ve světě a u nás od starověku až po současnost. Druhá kapitola se zabývá jednotlivými fázemi výroby vína. Popisuje složení a sklizeň hroznů, jejich zpracování od lisování, přes úpravu moštů, alkoholové kvašení spontánní či za pomoci čistých kultur vinných kvasinek. V práci je zmíněna stále častěji do výroby zařazovaná malolaktická fermentace realizovaná za pomoci mléčných bakterií jako je například Oenococccus oeni. Dále seznamuje se školením vína a jeho lahvováním. Ve třetí části se práce věnuje kvasinkám používaným ve vinařském průmyslu. Zaměřuje se na různé kmeny divokých kvasinek, ale také čisté kvasinkové kultury využívané při moderní výrobě vína.
Vliv konzumace vína na lidské zdraví
Seroiszková, Iveta
Téma této bakalářské práce je Vliv konzumace vína na lidské zdraví, hned v úvodní čísti se setkáme s příběhem o léčení vínem z Persie. Nastíněnou historie, léčitelství a pozitivech v různých kulturách a zemích. Stavu vinic v České Republice a příběh o víně v Čechách. Následuje shrnutí vína a jeho léčení v našem letopočtu, tedy literární část se skládá z historie léčení vínem, historie počátků alkoholu a léčby v moderní medicíně. Dále je nastíněno několik chorob a které látky ve víně obsažené, zmírňují či léčí nemoci. V dalších kapitolách je podrobněji rozepsáno několik důležitých látek, které hrozny vinné révy obsahují a jak na lidský organismus působí, dále ostatní produkty a další využití částí révy vinné, složení vína a některé kontraindikace a nežádoucí účinky vína a alkoholu.
Výroba aromatizovaných vín
Košková, Jana
Víno je již od pradávna užíváno nejen pro svou příjemnou chuť, ale také jako přírodní lék. Nachází se v něm spousta látek, které působí příznivě na lidský organismus a přidáním bylinných extraktů lze tyto vlastnosti posílit. Na trhu lze najít mnoho typů vín s přídavkem bylin, cukru a také vinného destilátu, které vínu dodávají specifickou chuť a vyjímečné vlastnosti. Práce shrnuje historický vývoj a technologický postup ve výrobě těchto vín, zaměřuje se na problematiku vermutů a představuje jejich zástupce. Dále popisuje nejpoužívanější byliny a jejich účinky na lidský organismus a analytickou metodou vyhodnocuje obsah aromatických látek ve vzorcích vybraných vín.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.